Med fokus på märke

Svenskt eller utländskt? Känt eller något nytt? Vi lägger lite extra fokus på några av de märken vi samarbetar med.

Marimekko

Det finska designföretaget Marimekko har blivit världskända för sin färgsättning och design. Idag är märket synonymt med en design som många efterfrågar på textilier, koppar och porslin.

Man växte först starkt inom textilbranschen och var ett av de ledande företagen inom detta i Finland redan på 50- och 60-talet. Det var då som den första Marimekkobutiken öppnades och man började även exportera kläderna som sågs som ”vågade” gällande färger och former.

År 1964 lanserades mönstret Vallmo som då designats av Maija Isola. Det är ett av de klassiska mönster som idag fortfarande säljs på bland annat tyger och porslin. Exempelvis nämns det på www.Kaffekoppar.se att Marimekko är ett av de mer populära märkena inom kaffekoppar. Just ”Vallmo” ligger på ca 150kr koppen så ”smakar det så kostar det…”

 

Primus

Primus grundades 1892 och ingår idag i en större koncern där även bland annat friluftsmärken som Fjällräven och Tierra ingår.

Företaget började tidigt tillverka och sälja produkter inom ”outdoor”. Samma år som de grundas konstrueras deras första sotfria fotogenkök som då fick namnet Primus.  Då hade de däremot företagsnamnet J.V Svensons Fotogenköksfabrik.

Fem år senare valde Andrée att ha med sig ett fotogenkök från detta företag när han genomförde expeditionen att försöka komma fram till Nordpolen med hjälp av en luftballong. De som har intresse för historien kring detta kan besöka Gränna där det finns ett museum kring just Andrée.

Idag består utbudet bland annat av ficklampor, gasolkök, lyktor, termosar och tält. Att de har hållbarhet och kvalité i fokus visar sig tydligt i flera tester. Bland annat har de fått ”Bäst i Test” av Ica Kuriren med betyget 5/5  på sin Vaccum Bottle Primus.

Carl Oskar

Carl Oskar är ett märke som vi relativt nyss fått ögonen på. Det är inte så konstigt då företaget inte är ett av de största. Det startades 2007 av föräldrar som ledsnade på att barnen spillde så mycket när de drack ur tetraförpackningar när de satt i bilen. Idén till den första produkten var född – en tetrahållare. Sedan dess har de breddat utbudet rejält. Men fortfarande är det just ”Functional design – Inspired of Life” som ligger bakom deras produktutbud.

Det är också främst barnprodukter som de låter utbudet bestå av. Här finns (utöver tetrahållaren) mattermosar, vattenflaskor, matboxar.

 

Skip-Hop

Mattermos barn BabyshopPrecis blivit förälder för första gången? Eller för åttonde gången? Det spelar ingen roll hur många barn du har, Skip-Hop har produkterna. Produkter som låter design och funktionalitet gå hand i hand med fokus på att möta de behov som finns hos småbarnsföräldrar.  Märket startades upp i början av 2000-talet och har fått uppmärksamhet över hela världen. Exempelvis så är det Ellen Diamant som designat en rad av de babyprodukter som fått pris för bland annat unika lösningar.

I deras utbud finns exempelvis badkarsstöd, hakklappar, flaskväska, träningsmugg och mattermosar.

Fler märken kommer i kommande blogginlägg

Vilken termos passar dig?

Maten eller vätskan ska hållas varm – men vilken termos ska man välja?

Kaffebryggare med termos – och kaffekvarn

Den kanske mest lyxiga varianten för kaffeälskare är en elektrisk kaffekvarn med bryggare. Placera upp till 200 gram kaffebönor på toppen av bryggaren och välj sedan vilken arom som önskas i tre olika lägen. När kaffet bryggts hamnar det i en termos som håller värmen. Allt för att kvalitén ska hållas på topp.

Självklart finns det även en inbyggd timer som gör att kaffekvarnen börjar arbeta några minuter före man själv stiger upp ur sängen. Kan det bli lyxigare? Men smakar det – så kostar det…

Mattermos

Precis som namnet avslöjar är det en termos för mat. De flesta använder en mattermos för hålla maten varm på utflykter och liknande. Istället för att ha med sig smörgåsar kan man njuta av varm och god mat. De håller värmen något olika beroende på storlek och modell men ett par timmar kan man lugnt räkna med.

Ett annat användningsområde för mattermosen är att ”kallhålla” maten. Lägg mattermosen i frysen en timme innan den används och lägg sedan i mat som ska hållas kyld. Frukt, fil, sallad eller liknande håller sig fräsch under sommarutflykten.

Termosmugg

Termosmuggen fick ett rejält uppsving för några år sedan och har sedan dess varit efterfrågan av många kaffe- och tedrickare. Visserligen är de mindre än klassiska termosar men den mest karaktäristiska detaljen är att man kan dricka direkt ur termosen. Därmed håller sig drycken varm betydligt längre än om man måste hälla ut den i en kopp.

Ett enkelt sätt att hålla kaffet varmt länge oavsett om den ska med i bilen, på bussen eller stå parkerad vid datorn.

När får vi maten lagad?

Det finns alltså kaffebryggare med inbyggd termos. Ett enkelt sätt att brygga kaffet rakt ner i termosen. När kommer samma funktion på mattermosen? En apparat som både lagar maten och lägger den i termosen direkt…..

 

5 reseprylar som förbättrar och gör dina resor smidigare

Att resa är underbart och det finns så många olika platser att se runt om i världen. Däremot kan det uppstå situationer som är krävande och frustrerande. Det kan vara svårt att få med sig allt man vill ha med sig i väskan.

Ifall man är ute på resande fot är det inte alltid man har tillgång till bestick. Det kan också vara svårt att hålla mat varm, eller ta med sig hemifrån utan att den blir dålig under dagen.

Långa resor kan vara obekväma och det kan vara svårt att sova ordentligt. Det händer också att man finner sig själv i situationer utan öppnare, eller där man behöver skruva fast något, öppna eller skära loss något.

Efter att ha läst dessa tips på smarta reseprylar som förbättrar dina resor och gör dem smidigare, så behöver du inte tänka på ovanstående situationer. Då har du en resepryl för varje tillfälle.

resekuddeResekudde

En bra resekudde är ett måste att ha ifall man reser mycket. Din nacke och kropp kommer garanterat att tacka dig efteråt. Sömnlösa långflyg och bussresor är något man vill undvika. Vanliga resekuddar håller sällan måttet och en resekudde av premiumkvalite är därför väl värda pengar.

De flesta har ägt någon form av resekudd. Majoriteten av dessa brukar vara sorten som har “ris” inuti och som snabbt sjunker ihop och tappar sin form. En nackkudde av premiumkvalité håller länge och kommer oftast med ett tvättbart överdrag.

sporkSpork

Som vandrare och campingfantast är Sporken ens bästa vän, men även vanliga resenärer har stor nytta av en spork. Ibland behöver man bestick, antingen sked eller gaffel och med en spork får du faktiskt en kniv på köpet dessutom.

Mattermos

termoslådaOm man tar med sig mat hemifrån, speciellt varm mat har man problemet att maten kanske blir kall innan man kommer fram. Med en mattermos slipper du detta problem och kan alltid ta med dig varm mat och hålla den varm. Detsamma gäller om man tar med sig kall mat och inte vill att den ska bli varm.

Packningskub

Har du någon gång känt att du haft svårt att få med dig allt du vill? Du är inte ensam. De flesta som packar inför resan tycker att det är jobbigt att få med sig allt i väskan. Med en packningskub slipper du detta problem.

Bild från Outnorth.se

Bild från Outnorth.se

De fungerar som så att man packar sina kläder i kuben. Pressar sedan ur luften med hjälp av dragkedjan som pressar ut luften samtidigt som den stänger packningskuben. Ganska smart, eller hur?

Multiverktyg

Ett multiverktyg är bra att ha oavsett om man är hemma eller på resande fot. Den mest kända varianten är den från Victorinox, men det finns gott om liknande multiverktyg. De flesta varianter har verktyg som kniv, tandpetare, vinöppnare, skruvmejsel, nagelfil, pincett m.m.

Det bästa av allt? De är smidiga att ta med sig och är ihopfällbara, vilket gör att de tar minimal plats.

multiverktyg

Bild från Outnorth.se

 

Spara på maten Del 1 – Kreditkortsbonusen

spar på matenGenom att ta med en matlåda (mattermos) till jobbet varje dag spar man pengar. Man ”spar på maten”.

Dessutom blir matlåda ett sätt att slänga mindre mat i hemmet. För det slängs överlag extremt mycket mat. Mat som istället kunde ätits upp för mindre miljöpåverkan. Genom att ta resterna med sig till jobbet ”spar man på maten”. Det finns alltså två fördelar och två vinklingar med denna fras.

”Spar på maten” kommer vara en liten nyhetsserie här på mattermos.se. En serie som får dig att tänka till gällande matspill. Matspill som påverkar miljön och din ekonomi.

Först ut är matkreditkorten. De som gör att man till viss del spar pengar på maten. Läste artikeln ”Matkreditkort ger inte alltid bästa matbonusen” och ska lyfta fram kontentan av inlägget. Men kort sagt handlar det om att bonusar inte alltid är vad de utger sig för att vara.

Det gäller att man jämför matkort och tänker till var man handlar mest för att bonusen ska bli som störst.

Välj kreditkort utifrån köpmönster

De finns ett flertal så kallade matkreditkort som ges ut av de stora matkedjorna. Här finns exempelvis ICA, COOP och Hemköp. Det som karaktäriserar dessa är att de alla ger bonus på allt som köps in – var än man gör inköpen.

Exempel Ica:

Den som har ett kreditkort från ICA får 1% i återbäring på allt som handlas på ICA. Utöver det ger även kortet återbäring på alla andra inköp (i andra butiker). Men då till en något lägre procentsats, 0,5%.

Det spelar alltså ingen roll om man handlar på Hemköp med ICA:s kreditkort eller om det är på Clas Ohlson. Man får alltid 0,5% i bonus.

Detta gör även att kreditkorten bör kombineras med de redan existerande kundbonusar som kan fås hos många butiker. Den som handlar mycket hos Hemköp kan skaffa Hemköps medlemskort och dra varje gång man betalar i kassan. Det ger 2% i återbäring för den som handlar mycket. Men själva betalningen sker sedan med ICA:s kreditkort varpå ytterligare 0,5% fås i återbäring.

Det är alltså inte alltid mest lönsamt att använda ett kreditkort som är kopplat till en viss matvarubutik. Finns möjligheten att kombinera ett bonussystem med ett annat ges högsta möjliga bonus.

Spar på maten – Med exemplet ovan sparas 0,5-2,5% – Det ger pengar i längden.

Enkelt recept på tomatsoppa

En tomatsoppa är lika nyttig som den är god. Fullproppad med vitaminer och antioxidanter gör den gott för kroppen, och kan dessutom ätas varm likaväl som kall. För dig som vill ha tips på en urläcker tomatsoppa att ta med sig i sin mattermos – följ detta enkla recept som räcker till 2 personer.
Receptet är taget från tomatsoppa.com – Här kan du se fler recept på tomatsoppa – i alla former och färger.

tomatsoppa

Enkel tomatsoppa med plommontomater

Halvera cirka 500 gram små plommontomater och lägg i en kastrull. Hacka sedan en halv rödlök och en vitlök som du också lägger ner i kastrullen. Salta och peppra rikligt, och för en extra härlig kryddighet kan du tillsätta en näve färska basilikablad.

Höj värmen till medium och låt tomaterna koka igenom ordentligt. Cirka en halvtimma tills dom faller sönder av sig själv. Tillsätt en skvätt olivolja och stavmixa sedan innehållet i kastrullen. Hur länge beror på vilken konsistens du vill ha. Om det är mycket fruktkött kan du späda med en skvätt vatten.

Tillsätt slutligen en tärning grönsaksbuljong. Om du vill kan du även använda lite chili och timjan för extra kryddighet. Låt svalna eller häll direkt över i en mattermos. Vips så har du en supergod och enkel tomatsoppa!

Bestick till mattermos – Spork eller annat?

Idag kom frågan in om vi inte marknadsför några bestick som passar till mattermosar. Självklart blev tanken direkt ”att vi inte tänkt på det tidigare”. Nästa tanke blev ”finns det verkligen några speciella bestick?”. Främst beror det ju på hur man använder sin mattermos.

Till jobbet

På jobbet finns det till mycket stor chans riktiga bestick. Så då är problemet löst. Ska man till jobbet tas matlådan troligtvis i en väska – Ta med kniv och gaffel på en gång. Maten hälls upp på en tallrik ändå och då spelar det ju ingen roll om det är metallbestick som annars skulle kunnat skadat termosen.

På utflykten

sporkDet är nu det blir lite ”knivigare”. Man äter ju direkt ur mattermosen och därmed är metallbestick inte ett alternativ. Här  skulle vi rekommendera en spork. Det är ett bestick som ser ut som en gaffel i ena ändan och en sked i den andra. De är i hårdplast och därmed smidiga att ha med i packningen om man ska äta ur matlådan direkt. Spork, som även kallas skaffel, är smidiga just för att man bara behöver en enda bestick. Kanske inte det godaste att äta med – men funktionellt. Lägg den i ett sporccase så håller den sig ren också.

Men…

fällknivDet finns en nackdel med sporken. Den har ingen kniv. Jo, en liten eggad kant – men den räcker inte långt.  Klart det är enkelt att skära allt innan man åker iväg i det fall som termosen fylls hemma. Men många har även med sig dessa under längre vandringar. Man lagar då maten över eld och lägger de i termosen för att äta när det passar. Då behövs kniven helt klart. Där skulle vi rekommendera en fällkniv.Den som vill minimera sin packning äter även med fällkniven. Men kom då ihåg – inga metallknivar i termosarna tack.

Laxrecept till mattermos

Lax är en oerhört populär matfisk och går naturligtvis utmärkt att tillaga och ta med i sin mattermos. Vi vill tipsa om ett recept med snabb tillagning och som fungerar att använda till mattermos eller matlåda. Låt dig inspireras av fler tips på laxrecept och få nyttiga och goda matupplevelser med din mattermos. Just det här receptet är en mycket lättlagad, snabb och god laxpasta.

Det här behöver du till din laxpasta

 

  • Färskpasta 1 pkt (går bra med torkad pasta också men minska då mängden)
  • Lax, 4 stycken filéer.
  • Smör/Margarin/Olja till att steka
  • Matlagningsgrädde 2 dl
  • Creme fraíche 1 dl
  • Timjan, till att lägga i rätten i slutet.
  • Fiskfond 0,5-1 msk
  • Tomat 1 st.
  • Citron 1 st, lite citronsaft endast.
  • Salt och peppar

Så här gör du

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i din färska pasta när vattnet kokar. Använder du torkad pasta så förlängs naturligtvis koktiden. Tärna sedan upp dina laxfiléer i 2 cm stora tärningar, tärna också din tomat. Ta fram en liten kastrull där du hettar upp smör. När smöret smält så häller du i matlagningsgrädden, creme fraichen, en gnutta citronsaft, fiskfonden samt salt och peppar.

Du ska alltså inte lägga i fisken först, då blir den torr och tråkig att äta. När vätskorna kokat upp på svag värme så är det dags att lägga i laxtärningarna och tomatbitarna, låt dem koka kort tid 2-4 min räcker.

Ta upp en laxbit och undersök om den är färdig. Innan du blandar ihop laxbitar och sås med pastan så smaka av såsen med salt, peppar, lite mer citronsaft och hackad timjan. När du är nöjd med smaken så tillsätt pastan. Färdigt att läggas ned i din mattermos. Då mattermosen fortsätter att hålla din mat varm så kan du njuta av din laxpasta som nylagad, så lämpar sig den här rätten även väl för återuppvärmning i en matlåda.

 

Prenumerera på mat till mattermosen

mattermosarTanken med denna ”nyhetsblogg” var från början att presentera nyheter och tips kring mattermosen. Men ska sanningen fram händer det inte speciellt mycket på just den fronten. Några enstaka modeller har kommit vilka även presenteras på sidan.

Så i likhet med förra inlägget lägger vi fokus på vad som kan vara i mattermosen. Termosen gör det enkelt att äta nyttig mat på ett enkelt sätt – Samma funktion som matkassen.

Prenumerera på matkasse?

Prenumerera på mat innebär att du beställer en matkasse som levereras hem till dörren. Idag finns ett stort utbud på matkassar och flera olika matkasseleverantörer att välja mellan. Det du kan göra är att använda en tjänst – hittamatkassen.se där du jämför matkassar och på så sätt kan se vilka matkasseleverantörer som levererar till din ort och vilka olika typer av matkassar de erbjuder. 

Så fungerar en matkasseprenumeration

Att beställa matkasse för hemleverans innebär ofta att du prenumererar på matkassen, det vill säga att kassen kommer hem till dig varje, eller varannan vecka. Du kan själv styra prenumerationen via dina sidor hos respektive matkasseföretags hemsida. Där kan du välja hur ofta matkassen ska komma, och om du vill pausa eller avsluta prenumerationen. Viktigt är att du undersöker hur många dagar innan nästa leverans du bör avboka eller pausa matkassen. Att välja matkasseprenumeration underlättar för hushållet genom att du slipper planera, och handla. Recept och råvaror kommer hem till din dörr. Smidigt då det visat sig att handla mat är en av hushållets största tidstjuvar. Sen kan det vara svårt att tänka ut en varierad och bra meny för varje vecka.

Olika storlekar och varianter på matkassar

Det finns ett väldigt stort utbud på matkassar och du kan enkelt finna både laktos och glutenfri matkasse, ekologisk eller matkasse med inriktning mot lchf, GI. Det finns även mer familjeorienterade kassar som Barnkassar med fokus på rätter som barn tycker om. Orginal-matkassen är generellt en matkasse planerad för 4 personer med 4 middagar och rätter som baseras på kött, fågel, fisk och vegetariskt. Du hittar naturligtvis även helt vegetariska matkassar samt ovo-lakto-vegetariska. Matkassar finns även för olika storlekar på hushållet, 2 personer, 4 personer eller 6 personer.

Det är enklare än någonsin att få bra mat i veckorna och som även passar utmärkt att lägga i mattermosen till utflykten eller matlådan på jobbet.

hittamatkassen

Mat till Mattermos

öppen blå2

Går det bra att använda mattermos till all mat? Det beror lite på vad man menar med att det ska ”gå bra”. Dessutom beror det också på vilken modell man väljer. Det finns i grunden två olika modeller. Den höga som liknar mer en vanlig termos samt den som är betydligt bredare än hög.

Hög och smalare – Så länge som maten ska hällas ur och ätas på tallrik kan man ha med sig i stort sett vad som helst så länge det går ner i termosen. Det är just detta som är dess nackdel. Öppningen är så liten att en fläskkotlett inte går att trycka ner. Dessutom får man

vara beredd på att maten fastnar och att man därför kan behöva skrapa ut den med en gaffel.

Låg och bredare – Ett bättre alternativ för den som vill äta direkt ur mattermosen. Den ser ut mer som en matlåda och är därmed lika lätt att äta ur som en matlåda. Fördelen är detta samt att man kan lägga ner större köttbitar utan några problem. Nackdelen är att maten kallnar snabbare när väl locket är avskruvat. Detta i jämförelse med den höga och smala varianten.

Ekologisk, Ekonomisk eller extra nyttig

Det handlar ju inte enbart om att få med sig maten med mattermosen utan också vad man stoppar i den och i slutändan vad man stoppar i sig själv. Det är lätt att säga att soppa är lätt att ta med sig men är det nyttigt, mättande och passande till den utflykt man planerar?

För de som har svårt att själva hitta på nyttig och bra mat finns idag inspirerande matkassar. Utbudet är brett och man kan bland annat jämföra de olika på matkassar.info. De som väljer att köpa en termos av den låga och breda modellen kan i stort sett beställa vilken kasse som helst just på grund av fördelen med att den lättare går att packa och packa ur. En av de dieter som är extremt populära just nu är GI-dieten. Denna fokuserar på att minska antalet kolhydrater och för de som är intresserade av en GI-kasse kan denna beställas här. Något dyrare – betydligt nyttigare.

Så svaret på frågan ”Går det bra att använda mattermos till all mat?” blir då ”Ja, men all mat är inte bra”

Runda termosar håller värmen bättre

Att en vanlig termos är rund är lätt att förstå. Den blir behagligare att hälla upp vätskan ur när man ska dricka det som termosen har hållit varm. Men av vilken anledning är en mattermos rund. Den skulle logiskt sett kunna vara mer lik en matlåda eftersom dess huvudsakliga funktion är att hålla maten varm. En mat som sedan ska ätas 4-5 timmar efter att den lagts i lådan. Öppningen på dessa termosar är så pass stor att det är lätt att sticka ned gaffel och kniv för att fiska upp innehållet. Men hade mattermosen sett ut som en matlåda hade det ju varit ännu enklare.

Mattermos och matematik

MattermosarOrsaken att en termos eller matlådatermos sakta tappar värmen eller kylan på den mat som den ska bevara är på grund av yttre faktorer. Om vi i detta fall utgår från att det är mat som ska hållas varm så är omgivningen kring termosen kallare. Den kyler alltså ner den sakta men säkert. Hur mycket omgivningen kyler ner innehållet beror på två saker. För det första hur kallt det är runt omkring. En mattermos som ska hålla maten varm i ett arktiskt klimat kommer att göra det betydligt sämre än den som får ”jobba” under en svensk sommar.

Den andra faktorn som spelar in är hur mycket yta som blir nedkyld. Det man syftar på i detta fall är vilken area som blir påverkad av omgivningen. Skulle metallen i mattermosen (eller plasten) fläkas ut så går det att mäta hur stor area som den har på utsidan. Den som hellre vill räkna matematiskt (vilket är enklare än att fläka ut en sådan varmhållande behållare) följer denna mall:

För att det ska vara jämförbart har två termosar med samma höjd dvs 1dm jämförts.

Mät radien (R) på botten av den. Räkna sedan R*R*Pi (3,14). Svaret är arean på botten samt även toppen.

Mät sedan diametern (D) på botten och ta det gånger Pi samt gånger höjden på termosen. Detta blir arena på yttersidan. Lägg ihop dessa summor.

Sammantaget kan det se ut så här:

R*R*Pi*2=Arean på botten och toppen

D*Pi*höjden= Arean på yttersidan.

Det gäller att ha en termos som har så liten area som möjligt eftersom det är denna som kyls ned av omliggande luft.

Så varför ska en mattermos vara rund?

En behållare som rymmer en liter och som ska ha så liten ytterarea som möjligt behöver vara rund. Det är därför de är runda istället för fyrkantiga.

Om behållaren ska rymma en liter skulle den kunna vara 1dm åt alla håll. Detta skapar en area på 6kvadratdecimeter.

Vad händer om behållaren istället rund? För att detta exempel ska vara rättvist är även denna termos en dm hög. För att få 1kubikdecimeter, vilket är en liter, måste diameten vara 1,1283

Se uträkningen 0,56415*0,56415*3,14 =0,999 avrundat till 1. Detta gånger höjden på 1 blir 1 kubikdecimeter.

Bottenytan och toppen ytan är vardera 1kvadratdecimeter.

Sidan räknas ut genom:

D*pi*höjd = 1,1283*3,14*1=3,54

Den totala arean är därmed 5,54. Detta i jämförelse med kuben på 6kvadratdecimeter.

 

I denna uträkning bevisas att den sammanlagda kontaktytan som en mattermos har (med samma höjd) är mindre på en rund än en fyrkantig termos.

Gäller det då alla modeller? Nej. Allt beror på hur den är uppbyggd. I detta fall jämfördes en matlåda som är exakt 1gånger1dm. Har man andra mått kan det bli att den kantiga vinner.

Eftersom den bästa modellen för just detta experiment är ett klot så handlar det om att likna klotformen så mycket som möjligt. I en tävling där en mattermos som är rund och en som är fyrkantig (med samma höjd) jämförs vinner den runda. Detta eftersom den är mer lik ett klot. Men den som jämför en matlådetermos som är 2dm hög för den runda och 1 dm för den kantiga kommer se att den fyrkantiga vinner. Med andra ord – sök efter en mattermos som är så kort och tjock som möjligt. Gärna med samma diameter som höjd och med mjuka fina kanter. Då är nära ett klot…